Toitumise olulisus lapse kasvatamisel

ALUSTA ENDAST!

Vanemate harjumused mõjutavad sirguva lapse omi – lapsed õpivad ka seda, mida neile otseselt ei õpetata, kuid mida nad igapäevaselt näevad ja kogevad. Võimatu on õpetata last tervislikult toituda, kui vanemad söövad ise ebatervislikult. Kui Teie jaoks on kiirtoit ja pidevalt magusa söömine norm, siis lapse jaoks muutub see ka normiks.

Enamik lastest käivad ja lasteaaias ja koolis ning kodus süüakse vaid õhtuti ja nädalavahetusel. Just nendel toidukordadel on oluline roll lapse toiduharjumuste tekkimisel.

Mida vanemaks saab laps seda keerulisem on muuta tema harjumusi, mistõttu lapseeas kujunenud valed harjumused võivadki jääda täiskasvanuna elukvaliteeti häirima. Lapsevanemad tahavad on lapsele alati kõige paremat, kuid vahest on keeruline teha vahet, mis on hea ja mis on halb. Lapsevanem ei pea olema toiduspetsialist, et kujundada lapse toitumist. Kui Teil on teadmistes puudust, siis alati võib pöörduda spetsialisti poole ning selles pole midagi halba. See on väga hea, kui lapsevanem suudab endale ausalt öelda, et ta ei ole selles valdkonnas spetsialist, kuid on valmis õppima, et vältida tulevikus samade viga tegemist.

Mõned toidud, mille tarbimist tuleks vähendada

  • Kõik magusad karastusjoogid ja siirupist valmistatud joogid
  • Kiirtoit
  • Kommid

 

NB! Ei ole vaja lapsele keelata nende toiduainete tarbimist. Oluline on oma eeskujul vähendada nende toitude tarbimist.

Põhjalikumat infot saab siit:

https://tarkvanem.ee/toitumine/

https://toitumine.ee/toitumine-erinevates-eluetappides/lapsed