Esmaabi

MIDA TEHA PEALE VIGASTUST?

Austria kuulsale spordimeditsiini professorile Ludvig Prokopile kuulub väljend, et sportlane on niivord terve, kui terve on tema tugi-liigutusaparaat. Kui just ei ole tegemist haava, verejooksu või luumurruga, on kõige tähtsam üritada hoida ära turse tekkimine. Mida kiiremini tegutseda peale vigastuse saamist, seda kiiremat paranemist võib loota.

Esimese 48-72 tunni jooksul pärast vigastuse teket tuleb järgida niinimetatud KKK reeglit: külm, kompressioon, kõrgele tõstmine (inglise keeles RICE – rest, ice, compression, elevation).

Jahutamiseks kasutatakse üldjuhul külmakotti või jääkotti iga kolme tunni järel. Külmakotti tuleb hoida kuni 20min, kui on liiga külm siis võib külmakotti ja vigastuse vahele panna mingit riiet. Samuti võib külmakotti asemel kasutada hõõrumist jäätükkidega või massaazi külmakotiga. Seda pole soovitatav teha üle 10 minuti iga 2-3 tunni järel.

Kompressiooniks kasutada elastiksidet. Jäse tõsta kõrgemale. Kõrgele tõstmise eesmärgiks on vähendada verevoolu vigastatud piirkonnas ja turse suurenemist. Vigastatud jalg tõstetakse kõrgasendisse (45 kraadi) ja kahe esimese päeva jooksul tuleks jalga selles asendis hoida võimalikult kaua.

Nimetatud meetmed vähendavad turset, lihasspasmi ja valu, veresoonte ahenemise tulemusel väheneb veritsus. 

Konsultatsiooniks ja edasise ravi saamiseks tuleb pöördudi füsioterapeudi poole.