Sportlase lapsevanemana käitumine

KUIDAS KÄITUDA SPORTLASE LAPSEVANEMANA?

Igale treenerile, kes töötab noorsportlastega, on teada lapsevanemate toetuse olulisus. Lapsevanem saab olla sportlase arengu protsessis nii abiks, kui olla suurimaks vaenlaseks. Oluline on, et lapsevanem teeks treeneriga koostööd. Samas võib tekkida olukordi, kus lapsevanemal võib olla mitte soodustav mõju oma oma lapsele.

Lapsevanemad peavad alati meeles pidama, et nii treener kui nemad soovivad eelkõige lapse maksimaalset arengut ilma, et kannataks lapse tervis ja psüühika. Lapsevanemad keskenduge arengule! Ärge keskenduge ainult tulemustele. Premeerige püüet ja rasket tööd. Pole vaja premeerida vaid häid tulemusi. Laps peab ennast tundma väljakul enesekindlalt ja vabalt, kui laps hakkab muretsema ainult tulemuse pärast ei suuda ta näidata oma parimaid oskusi. Kindlustage, et võistluskogemus oleks lapsele positiivne. Iga treening ja võistlus on positiivne kogemus ning seda tuleb lapsele rõhutada. Peale kaotust ei pea laps olema nädal aega pettunud endas, vaid iga kaotus peab motiveerima last teha veel rohkem tööd. Ükski sport ei ole suurem kui elu! Treenerite ja lapsevanemate eesmärk on, et isegi kui laps ei hakka tulevikus teenima raha spordiga, oleks lapsele tulevikus kasu noorspordist tema tavaelus.

Kuidas käituda võistlustel ja treeningutel?

Treeningul ja võistlusel peab olema, vaid üks inimene, keda laps kuulab ja see on treener. Ärge sekkuge väljaku äärest asjasse. Muidu tekkib lapsel segadus, keda kuulata. Kui laps on segaduses ei suuda ta keskeduda treeningule või mängule. Lapsevanemana olge valmis kuulama ja õppima. Ärge arvake, et Te teate jalgpallist rohkem kui treener. Kui Teil on treeningu või mängu ajal treeneri tegutsemise osas lahkarvamus siis kindlasti rääkige seda temaga läbi, kuid treeningu ja võistluse lõppedes mitte protsessi käigus.