Noorsportlase terviseuuring

MIS ON NOORSPORTLASE TERVISEUURING?

Regulaarselt ja intensiivselt treenivatel inimestel (sh noorsportlastel) on soovitav läbida kompleksne arstlik terviseuuring vähemalt kord aastasNoorsportlaste terviseuuring on eelkõige suunatud kuni 19 (k.a) aastastele noortele, kes regulaarselt treenivad ja osalevad võistlustel.

 

Noorsportlase terviseuuring annab ülevaate noorsportlase  tervislikust seisundist. Uuringute tulemuste põhjal väljastab arst otsuse, mis annab loa sportimiseks või terviseprobleemide ilmnemisel määrab piirangud sportimiseks. Terviseuuringu läbimine on rangelt soovituslik, kuna kehalisele võimekusele mittevastava koormusega ja avastamata terviseprobleemidega treenimise tagajärjel võivad tekkida tõsised tervisekahjustused (näiteks südame-veresoonkonna või tugi-liikumissüsteemi kahjustused) või ka äkksurm.

 

Spordimeditsiinilise terviseuuringu eesmärgiks on:- eluohtlike ja/või puudeid põhjustavate  seisundite väljaselgitamine,
– haigus – ja traumaeelsete seisundite avastamine,
– vereringe riskifaktorite kindlaks tegemine,
– ülekoormuse ennetamine,
– tervisliku seisundi ja vajadusel kehalise võimekuse hindamine.

Sportimist piiravate ajutiste või püsivate tervisehäirete korral annab arst asjakohased suunised treeningkoormuse korrigeerimiseks. Vajadusel suunatakse noorsportlane täiendavatele uuringutele, konsultatsioonidele või ravile.

KUS?

Noorsportlase vanemal on erinevad võimalused, kus kontrollida oma lapse tervist. Allpool leiate mõned tervisekontrolliks sobivad kohad:

– http://www.sportmed.ee

– www.orthopedica.ee

– https://www.itk.ee

– http://innomedica.ee

MILLAL?

Terviseuuring on soovitav läbida treeningute alustamisel ning seejärel regulaarselt korrata uuringut, kas treeningkoormuse kasvades või igal järgneval aastal. Vigastuste või muude terviseprobleemide tekkimisel treeningute käigus, tuleks sportlane suunata spordiarsti vastuvõtule ära ootamata korralise terviseuuringu aega.

MIKS?

Spordimeditsiiniliste terviseuuringute üldine eesmärk on kaitsta sportlase tervist ja tagada tervisele ohutu treenimine. Terviseuuringul hinnatakse noorsportlase kehalist arengut ja tervislikku seisundit ning antakse soovitusi tervisele ohutuks eakohaseks treenimiseks. Terviseuuring on oluline sportimisega seotud terviseprobleemide, vigastuste ja ülekoormuse tekkeriskide vähendamisel.

Seetõttu on äärmiselt oluline, et lapsevanemal oleks teada treeningutel käiva lapse terviseprobleemid.

KELLELE?

Noorsportlase tasuta tervisekontroll on suunatud sportlasele, kes:

– on kuni 19aastane (k.a.);
– osaleb regulaarselt treeningutel;

3 või enam treeningkorda (sh võistlused) nädalas.

NB! Treeningtundide hulka ei arvestatakooli kehalise kasvatuse tunde.

Alla kuue akadeemilise tunni nädalas treenivaid ja võistlevaid noorsportlasi jälgivad perearstid tavatervisekontrolli käigus. Kui kontrolli käigus selgub kahtlus mingile terviseprobleemile, saab perearst lapse suunata spordiarstile või vastava erialaspetsialisti vastuvõtule täiendavatele uuringutele.