Une tähtsus

MIKS ON VAJA PIISAVALT MAGADA?

Piisav uni on laste kasvamise ja arengu jaoks äärmiselt oluline. Näiteks kasutab organism uneaega kasvuhormoonide eritamiseks, millest tuleneb ka noorte suurem unevajadus. Hea uni parandab laste loovust, mõjutab positiivselt keskendumist  ja meeleolu. Piisav une kogus tugevdab immuunsüsteemi ning võimaldab lapsel olla päeval aktiivne. Lisaks on uni tähtis uute asjade õppimisel, õpitu mällu salvestamiseks. Seda nii koolis kui jalgpalliväljakul.

Lapsevanemad peavad kaasa aitama lapse arengule, pidades hoolt selle eest, et nende noorsportlane saaks piisavalt uneaega. Paljudele lastevanematele on kindlasti tuttavad lapse ajutised uneprobleemid. Kuid need on mööduvad ja innustame teid lapse unehügieeni eest hoolt kandma.

Regulaarne ja piisav uni on tähtsaim ja lihtsaim viis jalgpalluri taastumiseks. Laps võib hästi toituda ja olla treeningutel aktiivne, kuid ilma piisava uneta ei suuda areneda oma maksimaalselt kiirusel. Koolilapse unevajadus on 8-10 tundi ööpäevas. Õhtuste treeningute korral on soovitatav teha pärastlõunane 30-60 minutiline uinak, mis mõjub energiatasemele positiivselt. Samas ei saa lõunane uinak olla lapsele kohustuslik, kuna iga laps ona individuaalne.

Kuidas harjutada lapses head unehügieeni?

– Lapsevanem saab aidata lapsel ärgata ja minna magama iga päev samal ajal. Seda kindlasti ka nädalavahetustel, sest muidu läheb lapse magamisrütm paigast ning uneaja edasi-tagasi kõikumine tekitab lapses stressi ning raskendab harjumuse tekkimist.
– Eelistatud on minna magama enne 22.00.
– Laps peab kanda mugavat ööriietust.
– Magamistuba peab olema paraja temperatuuriga ja õhtutatud.
– Magamistoas võiks laps vältida elektroonika kasutamist ja seda eriti voodis, kuna ere ekraanivalguse näkku annab ajule signaali, et tegemist on päevaga, mitte uinumisajaga. See raskendab omakorda uinumist ja alandab une kvaliteeti.
– Laps võiks eelistatult vältida  enne 2-3 tundi enne magamaheitmist rohket söömist.